A gumiszervizek jelentősége a téli gumi javításánál

autógumi vágás

Manapság már egyre ritkábbak a defektek, hála a gumiabroncs ipar fejlődésének. Ha mégis előfordul, annak valószínűleg emberi oka van. Vagy egy ütközés, vagy szándékos rongálás áll a háttérben, vagy a gumiabroncs nem megfelelő – például nem a szervizkönyvben előírt nyomáson történő – üzemeltetése.

Bármilyen előzmény is vezessen a téli gumi defektjéhez, mindenképpen javítani vagy cserélni kell az abroncsot. Ez pedig szakértelmet igényel. A házi sufniszerviz olcsóbb megoldás, de életveszélyes is lehet. Ezért én semmiképp nem javaslom. (A nyáriról télire való gumiabroncs csere még csak-csak megoldható, bár én ezt is szervizben végeztetem.)

Mit garantál a téligumi szerviz?

Egy gumi szakszerviz tisztában van olyan fogalmakkal mint kiegyensúlyozás, futómű beállítás, üzemi nyomás, stb. Ne feledjük, hogy az autógumiknak akár 160-180 km/h-s (vagy még nagyobb) sebesség mellett is biztosítania kell a biztonságos futást.

Másik fontos dolog, hogy a szervizben a szemmel nem látható téli gumi sérüléseket is megtalálják és figyelembe vesznek minden gyári ajánlást, felszerelési és forgási irányt. Felszerelés után pedig ellenőrzik a szelepeket. (A szelepek feladata a légmentes tömítés, a nyomás és ezek által a hosszú élettartam biztosítása.)

A megfelelő gumiabroncs választásban is hallgathatunk a szervizesek ajánlására, hiszen megfelelő ismereteik vannak defekttűrő vagy épp öntömítő autógumikról. Mindezért – legtöbbször – garanciát is vállalnak.