A téli autógumi tárolása

téligumi tárolás polcon

Az autógumik megfelelő – vagy éppen nem megfelelő – tárolása nagyban befolyásolja azok élettartamát. Különösen nagy hangsúlyt kap a tárolás, téli autógumik esetén, hiszen körülbelül október közepétől március végéig használjuk őket. Az év nagyobbik részében tehát használaton kívül vannak, valahol tárolva. Na ez a valahol nem mindegy!

Mire figyeljünk a téli autógumi tárolásánál?

Általában valamilyen pincében, garázsban szokta mindenki tárolni a téli autógumikat. Ügyelni kell azonban pár apróságra. Ne tegyük például fűtőberendezések (csövek, kazán) közvetlen közelébe az abroncsokat. A folyamatos intenzív hő, vagy erősen ingadozó hőmérséklet maradandó károkat okozhat az autógumiban.

A másik tényező, ami egy garázsban vagy pincében előfordul és károsíthatja a gumit, azok a különböző vegyszerek. (Ilyenek lehetnek az oldószerek, hígítók, csavarlazító, ragasztó, stb.) Figyeljünk oda, hogy ne folyhasson a gumiabroncsokra ezekből a vegyszerekből.

Harmadik csoportja a “gumi ellenségeknek” a szerszámok. Rakodásnál egy sarló, fejsze vagy kasza kihasíthatja a téligumi szövetet.

Az ideális helyszín téli gumiabroncs tároláshoz

Próbáljuk abroncsainkat – az előző szempontok figyelembevételével – egy száraz, szellős térségben elhelyezni. Ha hosszabb idejű tárolásról van szó, olykor-olykor nem ért megforgatni az autógumikat, elkerülve így a deformációt. Ez különösen az egymásra felpakolt autógumik esetében lehet fontos. Néha változtassunk a sorrenden, ezzel biztosítva az egyenletes terhelést. A guminyomás ellenőrzést is szokták ajánlani a szervizek. Ha drasztikusan csökken, érdemes pótolni a gyári értékig.

hogyan tároljuk a téli autógumikat?

Én magam már alkalmaztam azt a tanácsot is, hogy a téli autógumik leszerelésekor megjelöltem azok helyét, azaz, hogy melyik keréken voltak felszerelve az adott abroncsok. (Jobb első, bal hátsó, stb.) A következő télen a hátsókból elsők lettek és fordítva. Ez az egyenletes kopást teszi lehetővé.

Akinek pedig nem megoldható egy ilyen helyszín biztosítása téli gumiabroncsai számára, gondolkozzon el az abroncs parkoltatáson amit minden valamire való téligumi szerviz vállal.