A téligumi nyári használatának következményei

nyári vs téli

Tegyük fel – anyagi megfontolásból – az idei évben csupán egy szett gumiabroncsot használsz téli és nyári szezonben egyaránt. Ez a szett pedig téli minta lesz. Vajon jó döntést hozol? (És miért nem?)

Sajnos a téli abroncs mintázatok nem az egész éves használatra lettek kitalálva, azaz egyszerre áldozod fel, ezzel a döntéssel az optimális tapadást, fogyasztást és kurtítod meg a gumiszett élettartamát.

A téli gumik keveréke arra lett kitalálva, hogy tartósan 7 fok alatt is lágy maradjon. Még a négy évszakos gumiknak is keményebb a keverékük, a (hőségre fejlesztett) nyárigumiéról nem is beszélve.

A textúra közötti különbség is szemmel látható. A jeges, havas felületre kialakított, „erőteljes” textúra sem épp a legoptimálisabb a felforrósodott, száraz, poros nyári aszfalton.

A lehetséges következmények

  • Gyorsabb és rendellenes kopás:
    Az előbb is említett nyári aszfalt nagyon hamar megeszi a téli gumikat. Egy még jó állapotban lévő szett is hamar csereérett lesz.
  • Gyengébb teljesítmény száraz úton:
    A tapadás és a menetzaj területén is komoly visszaesést fogsz tapasztalni.
  • Fogyasztás:
    Ez az a szempont, ami logikailag is erősen megcáfolja, az eleve anyagi szempontból meghozott döntést, az egész éves téli szetten autózást. Gazdaságtana üzemanyagfelhasználás, hamarabb kopó gumik, mi kell még a meggyőzéshez?