About.com – Abroncs választási tippek

about.com abroncs tippek

Az abroncsok vitathatatlanul a legfontosabb alkatrészek, vezetésbiztonsági szempontból. Nincs az az ABS, illetve elektronikai rendszer, ami kellő biztonságot nyújtana, ha az abroncsok nem tapadnak megfelelően.

Az about.com összegyűjtött pár, „mit igen és mit nem” típusú tippet:

  • Ne költsünk se túl keveset és adott esetben se túl sokat az abroncsokra! (Bár ezt én kiegészíteném azonnal azzal, hogy legyen meg egy „egészséges” arány az autó és a gumiszett értéke között.) Az olcsó (főleg a kínai) abroncsokat sokszor gyenge dizájn és gyenge minőségű keverék jellemzi.
  • Válasszuk ki kellő körültekintéssel a gumiabroncs kereskedőt! A régóta piacon lévő, országos hálózattal rendelkező, tradicionális kereskedő nem valószínű, hogy megfutamodik a garanciális szolgáltatások elől, mindig lesz széles raktárkészlete és megfelelő infrastruktúrája.
  • Legyenek reális elvárásaink. Sok abroncs magával hordoz bizonyos kompromisszumokat. Például a magas teljesítményű, sportos vezetési élményt kínáló abroncsok – adott esetben – gyorsabban elkopnak az átlagnál. Érdemes gumiabroncs vásárlás előtt egyeztetni a kereskedővel, aki vezetési szokásainkhoz megfelelő abroncsot tud ajánlani.
  • Használjunk külön szettet téli és nyári szezonban. Erről a témáról számos írásom született már. Ha erre a kérdéskörre az volt az első gondolatod, hogy négyévszakos abroncsot veszel, olvasd el ezt a cikket, amiből kiderül, mikor válhat be az ilyen gumi szett!
  • Ne hanyagold el az abroncskarbantartást! Rendszeres ellenőrzést igényel az abroncsnyomás, a profilmélység, valamint – legalább a téli-nyári szettek cseréjekor – a gumik kiegyensúlyozása.