Az abroncs is öregszik. Mire figyeljünk?

öregedő abroncsok

Már túl öreg a téli gumi, vagy még felrakhatom erre a szezonra? Sokakban fogalmazódhat meg a kérdés, főleg ha maga tárolja a szettet. (Abroncs parkoltatás esetén a szerviz valószínűleg figyelmeztet ha már csereérett a gumi szettünk.)

Ilyenkor leellenőrizzük a profilmélységet és rápillantunk, nincs-e sérülés az abroncson. Amellett, hogy már ezzel is tettünk biztonságunk érdekében valamit, nem árt tudni még egy dolgot.

A gumi, kémiai és fizikai tulajdonságaiból adódóan, idővel elfárad. Még ha nem is használjuk sokat, az idő bizony beleharap vasfogával az abroncsokba. Jellemző tünet a gumik oldalfalán tapasztalható repedések megjelenése.

Vegyük tehát szemügyre az abroncsok oldalfalát (pláne, ha azok elmúltak 5 évesek!) Látunk ilyen hajszálrepedéseket? Ezek a repedések azért veszélyesek, mert beeresztik a nedvességet az abroncs belsejébe, ami ezzel veszít rugalmasságából, szakítószilárdságából. Utóbbi miatt pedig hajlamosabb lesz a sérülésekre is.

Apropó, honnan tudjuk, hogy a téli abroncsunk több mint 5 éves? Olvassuk le az oldalfalról a DOT számot. Ennek a számsornak az utolsó 4 számjegye árulkodik. Az utolsó két szám a gyártási évet, az azt megelőző kettő pedig az adott hetet jelöli, amikor az abroncsot gyártották. (Pl. 1709, 2009-es év 17. hete.)