Hogyan rakd fel a hóláncot?

hóláncot a téli gumiabroncsra

Zord télben, összefüggő, masszív hótakaróban, illetve dombos-hegyes tájakon elengedhetetlen kellék, a téli gumi szetten kívül, a hólánc. A mondat egyik leghangsúlyosabb pontja az összefüggő hótakaró. Szimplán latyakos úton, ahol a burkolat nagy része kilátszik (nem hófedte), a hólánc hamar tönkre mehet, így használata nem javallott.

Sőt, a hómentes úton használt hólánc a gumit is tönkre teheti, így nem csupán új hólánc után kell majd nézzünk, hanem böngészhetjük a kereskedések akciós téligumi kínálatát is.

A hólánc felszerelését érdemes gyakorolni, mert első alkalommal nem lesz a legegyszerűbb és ne élesben kelljen szöszmötölni. Kellően puha hórétegnél nem vészes manőver, de keményre fagyott havon nehezen fog menni.

Ha élesben kell – közúton – szereljünk, vegyünk magunkra láthatósági mellényt. Nem rossz tanács, hogy legyen egy rongy vagy egy pokróc az autóban, hogy ne a hóra kelljen letérdeljünk a hólánc felszerelésekor. Az átázott ruházat nagyban csökkenti a komfortérzetet vezetés közben.

Hólánc és hólánc között nagy különbség van

Mindenkinek tisztában kell vele lenni, hogy nem elég az első polcon lévő hóláncot leakasztani és megvásárolni. A téligumi méretéhez illő láncot kell beszerezzünk.

Íme a Totalcar Videója a hólánc felhelyezés mikéntjéről: