Hogyan spórolhatunk meg több tízezer forintot egy fémszázassal?

Joker bűvész trükkje

Mára egy, a Batman filmből „lopott” magic trick, azaz bűvész trükk vár benneteket a blogban. Hogyan menthet meg sok tízezer Forintot egy fém százforintos? A válasz triviális. Az érme mérceként szolgálhat a gumiabroncsok profilmélységének ellenőrzésekor. A külföldi szervizek egyszerűen csak penny tesztnek nevezik mindezt. Persze be lehet szerezni erre specializált szerszámot is, de valljuk be ez nem mindig áll rendelkezésünkre.

A törvényi előírás szerint 1,6 mm alatt már kötelező lecserélni a gumiabroncsokat, de ezt nem javaslom, hogy várjuk meg.  3, de inkább 4 mm alatt már nem biztosít biztonságos tapadást sem a nyári, sem a téli gumiabroncs. Jó ha tudjuk, hogy abroncsaink csak egy elég kis részen érintkezik az úttal, így futófelületünk állapota nem kis jelentőséggel bír.

Emellett ha 1,6 mm alá engedjük a z abroncsok profilmélységét, még ha megússzuk is a balesetet, belefuthatunk egy hatósági bírságba és néhány ponttal is gazdagodhatunk.

A profilmélység ellenőrzését mindig több ponton végezzük el, hiszen nem feltétlenül egyenletes a kopás a gumiabroncson. (Persze az aszimmetrikus kopás rossz jel és kivizsgálást igényel.)