Hólánc: Ha már nem elég a téligumi

hóláncot a téligumikra

Még Magyarországon sem ismeretlenek azok a zord telek, amikor nem elegendő csupán a téli gumi, illetve a különböző elektronikus rásegítő berendezések. Elkerülhetetlen a hólánc használata. Ebben a bejegyzésben erről az eszközről osztanék meg néhány információt.

Először is nézzük meg, milyen típusú hóláncokkal találkozhatunk!

Alapvetően két nagy csoportra oszthatjuk a láncokat. A fémgyűrű és a kötélgyűrű láncok a legelterjedtebbek. (Emellett léteznek kampóláncok is.)
Következő fontos kérdés, hogy vajon melyik gumiabroncsra szereljük fel a hóláncot? Erre az egyértelmű válaszom, hogy természetesen a hajtott kerekekre. Négykerék-meghajtás esetén négy láncra lesz szükségünk. Felszerelés után – főleg ha mi magunk tettük fel – érdemes egy próbautat megtenni a láncokon, hogy azonnal kiderüljön ha valamit nem jól csináltunk. Se a túl laza, se a túl szoros felszerelés nem jó, hiszen károsodhat a gumi vagy a dob. Apropó gumi! Nem megoldás, ha egész évben nyári gumikat használva, hólánccal téliesítjük azokat! Mindenképpen téli abroncsokat használjunk.

Ne feledjük, a KRESZ külön sebességkorlátozást tartalmaz, hólánccal való közlekedés esetén!

Ha vége a télnek, érdemes alaposan letisztítani és beolajozni a hóláncokat az elpakolásuk előtt, hiszen ezzel megakadályozzuk az idő előtti rozsdásodást.