Hova szereljünk téli autógumit?

Hova szereljünk téli autógumit?

Sokan nem engedhetik meg – sajnos – a komplett téli autógumi szett megvásárlását. Több megoldás van a gyakorlatban, amivel az autósok megpróbálják áthidalni ezt a problémát. A legrosszabb megoldás, amikor egész évben a nyári gumival furikázunk az utakon. A sima felületű autógumi nagyon könnyen megcsúszik a hó fedte utakon. Ezt semmiképpen ne válasszuk, ne az életünkön spóroljunk!

Ennél jobb megoldás még az is, hogy egész évben téli autógumi szettel közlekedünk.  Ilyen tanácsot akár egy-egy kisebb szervizben is hallottam már, különösen, ha autónk kihasználtsága nem túl magas. Alacsony futásteljesítmény miatt az autógumi kopás nem lesz komoly, vallják többen is.

Ennél jóval jobb megoldás – ha már egy garnitúra autógumival számolunk a téli és nyári időszakra egyaránt – ha ún. négyévszakos abroncsot szerelünk fel autónkra. Egyes – prémium kategóriás – abroncsok még a téli utakon is nagyobb biztonságot nyújtanak mint az alacsony kategóriás, olcsó téli autógumik.

A külön nyári és téli autógumi az igazi

Azzal kezdtük az írást, hogy sokan nem engedhetik meg komplett nyári és téli gumiabroncs szett vásárlását. Az optimális megoldást leginkább megközelítő megoldás – erre az esetre – ha nem teljes garnitúrát, hanem csak két gumiabroncsot vásárolunk a téli utakra. Ezesetben szereljük ezeket a hajtott tengelyen lévő kerekekre!

Ha pedig két új és két használt vagy felújított téli gumit vásárolunk, akkor az új abroncsok, mindenképpen a hátsó tengelyre kerüljenek fel, így stabilizálva az autó hátulját, egy-egy jeges kanyarban.

Téli autógumit legalább a hajtott kerékre

Téli autógumi a kanyarban

- Kép forrása: testcar.hu