Húsz százalékkal veszélyesebb téligumi nélkül

A féktávolság miatt (is) fontos a téli abroncs

Nemrégiben jelentek meg az egyik nagy biztosító tanácsai a téli időszakra vonatkozóan, ami a biztonságos közlekedést illeti. Már bőven igaz, hogy a hőmérséklet tartósan 7 Celsius fok alá esett, azaz egyértelműen a téligumi időszakát érjük. Ebben az időszakban 20 %-kal nagyobb az esélye egy baleset bekövetkeztének.
(Aki nem gondoskodott időben a téligumi cseréről az valószínűleg belefutott egy-egy komolyabb torlódásba, már ami a téligumi szervizeket illeti.)

Nem flancolás, felelősség a téligumi vásárlás

Kaszab Attila, a K&H biztosító helyettes igazgatója hangsúlyozta, hogy a téli, csúszós idő miatt minden évben megemelkedik a megkeresések száma és a balesetek rekonstruálásánál kiderül, a le nem cserélt nyárigumi okozta a balesetet. Azaz, komoly anyagi kárt és ügyintézést előzhettek volna meg az autósok, a téligumi használatával. Ehhez pedig csupán annyira lett volna szükség, hogy elguruljanak egy téligumi szervizbe és szűk fél óra alatt feltetessék az évszaknak megfelelő abroncsokat.

Kaszab állításait, illetve a téli abroncsok szükségességét támasztja alá egy, a rendőrség által készített grafikon. A csúszós úton drasztikusan megnő az autók féktávolsága. Ha nyári abroncson közlekedünk ez pláne érvényesül!

A féktáv megmutatja a téli gumiabroncsok jelentőségét