James Harding szakíró abroncs tippjei

téli abroncs tippek James Harding-tól

Nemrégiben, a gumiabroncs piacon jól ismert, brit szakíró, James Harding osztotta meg jó tanácsait az autósokkal. Az apropó – ahogy írja – a végérvényesen elmúló nyár és az azt felváltó, nyálkás, esős ősz. Lefordítva a “mi” nyelvünkre, vészesen közelít a téli gumi szezon.

Harding, 5 perces rutinellenőrzésnek nevezi azt a metódust, amivel minden autós tehet saját és autóstársai biztonságáért. (Az utasairól nem is beszélve!) Lássuk a listát!

  1. Csekkold az abroncsok nyomását rendszeresen!  (A megfelelő értéket megtalálod az autó kézikönyvében vagy a gépjárműben elhelyezett matricákon.)
  2. Tisztítsd meg az abroncsok szelepeit és szelepsapkáit is!
  3. Távolítsd el a köveket és egyéb beékelődött tárgyakat a mintaárkokból!
  4. Ellenőrizd a gumik profilmélységét! A törvényileg előírt szint 1,6 mm, személyautók esetén. Ezt az értéket szabad szemmel is láthatod, a gumiabroncsok kopásjelzőinél. (TWI felirat lesz a kopásjelzők mellett.) DE! Ennek az értéknek „ne higgy!”  Egy téli gumi 4 mm alatt nem téli gumi a téli gumi! (Jó ha tudod, kisteherautók esetén 3 mm a törvény szerint meghatározott, minimális mintaárok mélység.)
  5. Nézd meg, nincs-e rendellenes kopás az abroncsok felületén! Ha vannak, mindig valami beállítás hibára vagy túlterheltségre kell gyanakodni. Ilyen esetben fordulj szakszervizhez!
  6. Győződj meg róla, hogy nincs-e repedés, vágás a gumikon! Ha pl. sokat áll a napon az autó, könnyen kirepedezhet és veszélyessé válhat.
  7. Ha valamelyik abroncsot cserélni kell, mindig azonos mintát és méretet válassz! Legjobb ha minimum párban cseréled le a gumikat. (Az ideális megoldás a komplett téli gumi szett csere.)