Kell-e téli gumi? – Teszt a Hungaroringen

téli abroncs teszt a Hungaroringen

A hasznaltauto.hu portáltól nem idegen, hogy időnként gumis témákat boncolgatnak, saját készítésű tesztjeik keretein belül. Most is egy ilyenre szánták rá magukat és a Hungaroringen próbálták ki, mekkora a létjogosultsága a téli abroncsoknak? Vagy csupán a gyártók marketing szövege lenne az egész? Most kiderül!

Az összes elképzelhető téli körülményt igyekezett modellezni a szervező. Így lett például nedves műgyantából kialakított „tükörjég” a Hungaroring aszfaltcsíkján, de előkerültek a kerekekre szerelt zajmikrofonok is, amik a menetzajt mérték. (Tudjuk ugye, az EU-s abroncscímke egyik ismérve. A másik kettőt itt találod!)

A teszt során nem csupán téli abroncsok, hanem összehasonlítás céllal négyévszakos, illetve prémium kategóriás nyári gumik is részt vettek. Az eredmények elgondolkodtatóak (de remélem már nem meglepőek a blog olvasóknak.)

A teszt végén egy százalékos értéket kapott minden abroncs, amely a következő súlyszámokból tevődött össze: Nedves tapadás és jégen mért fékút 30-30%, jeges húzóerő és száraz tapadás 15-15%. További 5-5 százalékpontot ért az üzemanyag fogyasztás és az abroncsok által kibocsájtott zaj. (Az abroncsok átlagos mértékben használt termékek voltak. Kép forrása: vezess.hu)

Magyar téli abroncsteszt végeredmény 2013

A cikk címében és a bevezetőben feltett kérdés azt hiszem egyértelműen eldőlt.