Kibekkelhetjük a telet a négyévszakossal?

négyévszakos vagy téli kell

A kérdést mindig fel fogjuk tenni, elsősorban anyagi megfontolásból. Általános tévhit gondolat, hogy olcsóbb egy szett négyévszakost megvásárolni, mint külön nyári és külön téli garnitúrát. Sokan már addig sem viszik tovább a gondolatmenetet, hogy igen-igen, de egész éves üzemeltetés mellett gyorsabban el fog kopni az abroncsszett, így sűrűbben kell majd gumikat vásárolnunk.

A négyévszakos abroncsokat úgy hirdetik meg a gyártók, hogy az év minden évszakában megállják helyüket, hiszen mintázatuk és keverékük úgy lett kialakítva, hogy a nyári és téli gumik tulajdonságait ötvözi. Valahol a kettő között helyezkedik el. Például ugyanúgy tartalmaz lamella rendszert, mint a téli szettek, de a háló sűrűsége sokkal ritkább, ugyanakkor megnövelt tapadó felület jellemzi.

Jó a négyévszakos ha…

  • Viszonylag keveset autózunk, azt is szinte teljes egészében csak városi körülmények között. Extrém tél idején pedig inkább mellőzzük az autóhasználatot.
  • Kis kategóriás autónk van (és az előző pont is igaz ránk), illetve nem próbálunk meg hegyet mászni az autóval télen.

Felejtsük el a négyévszakost ha…

  • Hegyvidéken lakunk, ahol elkerülhetetlen, hogy néha fel kell tudjunk kapaszkodni a hóval, jéggel borított emelkedőkön.
  • Sokat autózunk autópályán, nagyobb sebesség mellett.
  • Nagy teljesítményű autónk van.
  • Ónos eső és/vagy extrém téli időjárás van.

Ezekben az esetekben valahogy muszáj ragaszkodjunk a külön nyári és téli üzemeltetéséhez.