Lehull a lepel: Mitől téli gumi a téli gumi?

Téli tapadás

Sok mindent tudunk már a téli abroncsokról és azok szükségességéről. Jobb tapadás jeges, havas útszakaszon, a – néha extrém – hideggel szembeni ellenállás, a 7 fok alatti határ, mind-mind ott van a legtöbb autós tudatában, ha téli vezetésről és a gumikról beszélünk.

De vajon mitől van mindez? Miben különböznek ezen autógumik a nyári és a négyévszakos társaiktól? A válasz egészen egyszerű, a gyártáskor felhasznált gumikeverék lágyabb, több természetes gumit tartalmaz. Ettől nyeri el az abroncs a télen elengedhetetlen tulajdonságait.

Emellett persze a téli mintákra jellemző lamella rendszer és a kialakított textúra is a téli kihívásoknak való, minél nagyobb biztonságot magában hordozó megfelelést szolgálja.

Egy dolgot kell még kiemelni. A téli abroncsok profilmélységét, ha lehet, még nagyobb odafigyeléssel és szigorral kezeljük. Egy-egy új szett mintaárok mélysége 8-9 milliméter. 5 milliméter alá már ne nagyon engedjük kopni, 4 mm-nél pedig egyenesen kötelező a csere!

Csak így biztosított a biztonságos fékút, a megfelelő kanyartartás és tapadás, havas utakon. FIGYELEM: az ABS sosem helyettesíti a téli autógumit. Ne bízzuk magunkat erre a rendszerre! Kizárólag a megfelelő minőségű és állapotú téli abroncs szett mellett érhetjük el a maximális vezetésbiztonságot, havas utakon, kiegészülve a kiegyensúlyozott, józan vezetéssel!