Mik azok a zöld abroncsok és mi a kapcsolat az EU-s címkével?

zöld abroncsok

Mára a gumiabroncs piacon annyiféle gyártó és megannyi mintázat érhető el, hogy sokszor szenvednek az autósok a bőség zavara miatt. Melyik márkát? Milyen mintázatot? Miért kerül ez közel tízszer annyiba, mint az a másik? Gyakorta megfogalmazódó kérdések ezek.

Ebben próbál meg segíteni az EU-s abroncs címke, amellyel kapcsolatban Kim O’Connor, a Lanxess egyik igazgatója mondta el nézeteit egy interjúban. (A cég neve ismerős lehet, hozzájuk kapcsolódik az az online kalkulátor, amely kiszámolja az abroncscímkék ismérvei közötti, pénzben kifejezett különbséget. Azaz mennyi pénz spórolható meg, adott időszak alatt, ha C-ről A kategóriás gördülési ellenállású abroncsra váltunk.)

Mik azok a zöld abroncsok?

A zöld abroncsok egy környezettudatos szemlélet mentén kialakított autógumikat jelentik. Az EU-s gumicímke létrehozásának egyik fő célja is a környezettudatosság volt. A 3 ismérvből kettő is szorosan kapcsolódik a fenntartható fejlődés témaköréhez. (Gördülési ellenállás, ami ugye az autó üzemanyag fogyasztását befolyásolja és a zajszint, ami a gumik által okozott zajszennyezésre utal.)

Pontosan mitől lesz zöld egy autógumi?

A gumiabroncsokat alkotó keverékek nagyon széles spektrumon mozognak. Hozzávetőlegesen 200 összetevőből alakul ki a végleges keverék. Ebben legalább egy tucatnyi különböző gumi lehet. Az anyagok egy része azonban kisebb-nagyobb mértékben káros lehet a környezetre, így közös célja az abroncspiacnak, hogy ezen anyagok használatát folyamatosan minimalizálja, illetve véglegesen elhagyja a gyártási folyamatból.

Emellett újra előkell vegyem az előbb említett címke kategóriákat. Ha ránézünk ezekre a matricákra, láthatjuk, hogy a gördülési ellenállást nem csak betűkkel, de színekkel is jelölik. Az A, B és C kategória (egyre halványuló) zöld színt kapott. Egy A-s abroncsra rámondhatjuk, hogy ilyen szempontból kimondottan környezetbarát. (A pénztárcáról nem is beszélve, hiszen jelentős mennyiségű üzemanyag többletet jelentene egy E-F, pláne G kategóriás gumi.)

 Mik az előnyei a zöld abroncsoknak?

A Müncheni Egyetem kutatásai szerint, egy átlagos autó, (amely évi 32 000 km-t tesz meg) 300 kg szénmonoxid kibocsájtás csökkenést produkálhat pusztán azzal, ha az abroncs szettet A kategóriásra cseréljük rajta.