Te meg tudod határozni abroncsaid korát?

DOT kód

A kérdés ugye eldöntendő, azaz igen vagy nem válasz születhet rá. Egy nemrégiben, a Michelin Hungária által végzett kutatás szerint, egyrészt kevesen válaszolnak igennel, másrészt sokan hibás metódust alkalmaznak a gumik korának megállapításakor.

Az akció, Levegőt az abroncsba! elnevezést kapta, s mintegy ezer autós bevonásával zajlott.

Egy másik gumiabroncs gyártó eredményei, ugyanezt támasztják alá. A Goodyear-Dunlop nem csupán a magyar autósokat vizsgálta, de ugyanazon metódus szerint, Csehországban is elvégezték a kutatást. A kormeghatározás hasonló eredményt hozott, a magyarok 34, míg a csehek 35 százaléka tudta – a DOT kód alapján – meghatározni az autójára felszerelt gumiabroncsok életkorát.

A válaszadók közül viszonylag sokan válaszoltak úgy, hogy a vásárlást igazoló nyugta vagy a QR kód alapján tudják ellenőrizni a nyári – vagy épp a téli gumiabroncsaik korát. Az alábbi ábra mutatja a magyar autósok válaszait a kormeghatározásra vonatkozóan.

gumik kora

 

(kép forrása: bevezetem.hu)

Ami a vásárlás mikéntjét illeti, a magyarok bizonyultak a leginkább konzervatívnak, olyan értelemben, hogy jóval több, mint a megkérdezettek fele vásárol gumiszervizben, új abroncs szettet. Az online nyári-téli gumi vásárlás, Magyarországon még bőven nem olyan elterjedt, mint akár Csehországban vagy Szlovákiában. (A nyugat-európai államokról nem is beszélve.)

Itt ragadnám meg az alkalmat: Már a téligumiszerviz blogban is elérhető az online abroncskereső, ami segít megtalálni a legmegfelelőbb ajánlatot, online!