Téli gumi csak hóban kell, nem?

Téli gumi szükségesség

A válasz egyértelmű NEM! Sokan gondolkodnak sajnos úgy, hogy téli gumiabroncsot elegendő csak akkor feltetetni, ha leesik az első hó. (Ha nagyon kitolódik a hóesés, akkor kibekkelhető egy teljes téli szezon, új gumiabroncs szett vásárlása nélkül. legfeljebb a havas hónapokban leteszik az autót.)

Ez azonban fals és veszélyes gondolat. A téli autógumit nem csupán a „hó ellen találták ki.”

Az augusztus végi – felüdülést hozó – lehűlés, óhatatlanul is eszembe juttatta a közelgő, csapadékos őszt. Amikor, a mostanihoz hasonló módon, akár 10-15 ºC fokot esik a hőmérséklet, aztán pedig jön a tartósan 7 fok alatti, hűvös idő. És ezzel el is érkeztünk a téli gumi szezonhoz. Ekkor ugyanis már csak a téli abroncs tudja fenntartani a kellő biztonságot az autóutakon. Nem kell hó, nem kell jég, sőt még csapadék sem feltétlen. Elég a hideg idő, amiben egy nyári abroncs szett – tulajdonságaiból kifolyólag – veszít a tapadásából.

7ºC fok alatt ugyanis, a nyári abroncs gumikeveréke bekeményedik és idővel veszélyessé válnak. A téli gumi szett viszont pont erre a tartósan hideg időre lett felkészítve a havas, jeges, latyakos útburkolat okozta csúszásveszély és a vízre való felúszás mellett.

A Goodgrip demonstratív videója is erről tanúskodik:

Másik érv az időben elvégzett téli gumi csere mellett, nem vezetésbiztonsági, sokkal inkább kényelmi szempont. Mivel az ehhez hasonló cikkek, blogok, videók ellenére, sokan mégis az első hóra várnak, hatalmas dugóg és betáblázott naptárak szokták a gumiszervizeket jellemezni, ebben az időben.

Ezt gondolom senki nem akarja megvárni, így cselekedjünk időben!