Téli gumi szimbólum

ez a szimbólum jelenti a téli gumi mintázatokat

Sajnos az esős, viharos időjárás arra az elhatározásra késztetett, hogy az alapvetően tematikus, téli gumikkal foglalkozó blogomba is életet leheljek, mégpedig május közepén. De nincs mit tenni, az időjárást nem mi határozzuk meg.

Gyorsan kihangsúlyozom, nem célzok arra, hogy vissza kell tetetni a téli gumikat, Isten őrizz, hiszen a csapadék ellenére a hőmérséklet tartósan 7 fok fölötti továbbra is. De lépjünk is tovább, mai témánkra, a téli gumiabroncsok oldalfalán látható szimbólumokra!

Egy külföldi blogban olvastam egy „szakmai” viccet, miszerint, hogyan állapíthatod meg 100 százalékos bizonyossággal, egy abroncs oldalfaláról, hogy az téli használatra készült? Keresd a Made in Canada feliratot! Szellemes ugyan, de ne kezdje el senki keresni!

Kezdjük egy kvázi kakukktojással, amit sokan a téli gumikhoz társítanak, és valljuk be, tényleg megtévesztő az elnevezés. Az M+S (ugyanis erről van szó) azonban nem kimondott téli mintára utal, annak ellenére, hogy a Mud and Snow rövidítés tartalmazza a hó kifejezést. Nem, az M+S abroncsok egész éves használatra és terepre lettek megálmodva, de jégen és fagypont alatt egyáltalán nem optimálisak.

És, hogy fokozzam a „káoszt” megemlítem még a Nokian WR és WR G3 gumiabroncsait, amik hivatalosan egész éves használatra lettek fejlesztve, mégis rájuk került a téli gumikat jelző szimbólum, a kis hegy ikon, közepén a jól ismert hópehellyel. Ez a szimbólum jelenti a kifejezett téli mintázatokat. (A Nokian esetében azért fordulhatott elő az előbb említett összemosódás, mert a finnországi éghajlat, valamint a Nokian téli gumis tapasztalata lehetővé tette. Ettől függetlenül a magyar utakon én nem használnám még ezt a intát sem egész évben.

Az egész éves téligumi használatról – és lehetséges következményeiről –  itt olvashatsz bővebben>>