Útravaló kezdő sofőröknek 3. rész – Új gumi vásárlás

Tippek friss jogsisoknak

Folytatódjon hát a kezdő, de büszke jogosítvány tulajdonosoknak szóló cikksorozatom. A gumiabroncs szabályozási és alapvető karbantartási ismeretek után, ma azt nézzük át, hogyan is érdemes megközelíteni egy új téli vagy épp nyári gumiabroncs szett vásárlását.

Először is kezdjünk némi kutató munkával. (Mivel ezt a cikket olvasod, jó úton jársz, hiszen el sem kell navigálj, ezen a weboldalon is találsz elegendő tanácsot.) A kutatómunka főleg akkor fontos, ha nem a meglévő abroncsaiddal megegyező, új szettben gondolkozol, hanem – anyagi vagy más megfontolásból – más márka, más mintázat beszerzését tervezed.

Amint beleolvasol pár szakcikkbe, azonnal látni fogod, az egyik legjellegzetesebb tulajdonsága egy abroncsnak a mintázat. Ha általánosságban közelítjük meg a kérdést, 3 típust különböztethetünk meg. Szimmetrikus, aszimmetrikus minta, illetve fix forgásirányú minta (amely bizonyos értelemben szintén szimmetrikus.) Az alábbi ábra be is mutat egy-egy példát.

mintázatok csoportosítása

Szimmetrikus: Az abroncs mindkét fele (külső és belső oldal) azonos textúrát mutat és gyakorlatilag tetszőlegesen forgatható a tengelyek között. Jellemzően a kisebb és közepes kategóriájú autókra szerelnek ilyen mintázatú abroncsokat.

Aszimmetrikus: Ez a dizájn az elmúlt évtizedben lett népszerű. Az aszimmetria elsősorban a még hatékonyabb kezelési, kanyarvételi célokat szolgálja.

Fix forgásirányú: Ezeket az abroncsokat általában egy V alakokból álló sorminta jellemzi a középső futófelületen, amely mintegy nyílként funkcionál. Nagyon hatásosan működik a vízelvezetés terén, illetve vizes felületen való gyorsításkor.

Gumiabroncs választásnál vegyük figyelembe vezetési szokásainkat és környezetünket

Habár friss jogsis olvasóimnak szól a cikk, mégis próbáljunk meg, saját stílusunk jellegzetességeire figyelni. A legtöbb abroncs, egy adott kategóriára, éghajlati tényezőre vagy más egyéb körülményre lett „kihegyezve.” Ezt a gyártó nem is rejti véka alá. Egy példa csak: az angliai vásárlók sokkal inkább keresik az olyan gumikat, amik kimagaslóan teljesítenek heves esőzések mellett, jól fel vannak készítve az aquaplaning jelenségre (vízen való felúszás, avagy amikor az összefüggő vízréteg hatására, az abroncs elveszíti a kapcsolatot az úttal, ezáltal drasztikus tapadáscsökkenést mutat.) Észak-Európában a hó jelenti a fő kihívást, míg nálunk inkább a csapadék. Erről szóló, korábbi bejegyzésemet érdemes elolvasni, melyből kiderül, mi jelentheti a mérleg nyelvét, gumiabroncs vásárláskor?!

Egy másikfajta megközelítést is nézzünk meg! Tegyük fel, hogy munkánk miatt sokat autózunk autópályán. Ekkor előtérbe kerül az abroncsok gördülési ellenállása, ami nagyban befolyásolja a gumik, fogyasztásra gyakorolt hatását. A következő részből az is kiderül, honnan juthattok egészen könnyedén, erre vonatkozó információkhoz!

És azok a piszkos anyagiak

Ha elkezditek böngészni az autógumi webáruházak kínálatát, óriási árkülönbségekre fogtok találni a különböző márkák és minták között. A témáról bővebben, az alábbi bejegyzésekben olvashattok:

(Jövő héten még folytatódik a téma, akkor az egy éve bevezetett abroncs címke rendszerrel ismerkedhettek meg részletesen, illetve további tippeket kaptok az abroncsvásárláshoz. Figyeljétek továbbra is a Téligumi szerviz blogot!)