Veszélyes ha egész évben téli gumit használunk!

Milyen rizikót hordoz ha nyáron is téligumival közlekedünk?

A Continental nemrég számolt be arról a felméréséről, melynek egyik eredménye egy érdekes megfigyelés a téli gumi használattal kapcsolatban. A magyar gépjármű tulajdonosok harminc-negyven százaléka nem cserélte le a téli gumiabroncsokat a tavasz – sőt a nyár – beköszöntével sem. Azaz, egész évben a téli abroncsokon rótta a köröket.

Sérül az irányíthatóság és a téli gumik tapadása

Ennek oka pedig a téli abroncsok kialakítása. A nyári hőmérséklet hatására, a lágyabb kialakítású gumik, sokkal inkább elhasználódnak. Kevésbé ellenállóak a folyamatos magas hőmérsékletre.

Rábai Dániel kiemelte azt is, hogy ha felismerjük a téligumi csere szükségességét, cselekedjünk időben, ugyanis elég nagy forgalmat prognosztizál a téligumi szervizekben.

Mindenképpen hozzátenném, hogy ha semmilyen körülmények között nem engedhetjük meg magunknak a külön nyári és téli gumiabroncs szettet és négy évszakos gumikkal sem rendelkezünk, akkor még mindig jobb megoldás ha egész évben téli szettel közlekedünk. Vannak ugyanis olyanok, akik a jeges úton is nyári gumijaikkal közlekednek. Ez azonban rettentő veszélyes!