Téligumi kisokos

Téligumi kisokos

Téli autózás – téli gumi

Bizonyára sok mindenkinek van autója, amellyel szeretne biztonságosan eljutni a tervezett úti céljába úgy télen, mint nyáron. Vigyáz az autó állapotára, évente szervizbe viszi, hogy megőrizze az autója értékét, rendszeresen takarítja kívül-belül, hogy jól érezze magát vezetés közben. Miért pont a téligumi vásárláson spórolna?

A telet hó, jég, latyak és alacsony, átlagosan 3ºC körüli hőmérséklet jellemzi. Téli körülmények között a balesetveszély hatszor nagyobb, mint nyáron. Havas, jeges, száraz és nedves téli útviszonyoknál a téli gumiabroncs futófelületének anyaga és profilja (borda kialakítás) mellett a lamellák száma és kialakítása segíti leginkább a vonóerő átvitelét, azaz a tapadást.

A jó téli gumi a leghidegebb időben is lágy, rugalmas marad, megőrzi tapadó képességét, míg a legjobb nyári gumi is már 7ºC-nál keményedni kezd, így a megbízhatósági paraméterei a hőmérséklet csökkenésével erősen romlanak.

Ezt nemrég olvastam: Havas körülmények között az úton 50 km/h sebességgel haladó és ABS-szel ellátott gépkocsi számára 8 méterrel hosszabb a fékút nyári gumival szerelve, mintha téli gumi lenne alatta! Ez két autó hossza!  Képzeljük el mindezt az úton egy olyan autó mögött haladva, ami téli gumival van szerelve… a legkisebb baleseti kár is több mint egy garnitúra téligumi. Vagy mi van, ha egy gyalogátkelő előtt kell megállni nyári gumival?! Brrr… +8 méter. Ebbe jobb bele se gondolni, meg kell előzni. Irány télen a gumiszerviz és téli gumi az autóra!

Téli gumi választék – Hogyan válasszak?

Annyiféle téli gumi kapható, elég beírni a keresőbe: téli gumi, máris honlapok, gumimárkák tömkelege tekint vissza ránk. Hogyan válasszam ki a tutit?

A téligumi kiválasztása

Vásárláskor vegyük figyelembe a gépjármű gyártójának előírásait, ajánlásait, valamint a hatóságok által történő műszaki jóváhagyás feltételeit. Először is figyeljünk a gumiabroncs ajánlott méretére, terhelhetőségére, és legnagyobb sebességére utaló, a gumiabroncs oldalfalán található jelzésekre, indexekre. téli gumi jelölése
Amennyiben a jármű gyártója által előírt gumitól eltérő méretű téli gumiabroncsot szeretne valaki felszerelni, vásárlás előtt kérje ki szakember véleményét! Sok helyen elérhető váltóméret táblázat, de hogy valójában az autó alá fér-e a téli gumi, azt csak a szervizben tudják megmondani.

Ha meg van a méret és az indexek, akkor jön a következő nagy kérdés:

Milyen márkájú téligumi legyen az autómon?

Ez már összetettebb kérdés. Több mint 50 márka is megtalálható a hazai piacon és ember legyen a talpán, aki először kiismeri magát közöttük.
Van néhány nagy gyártói csoport (Michelin, Continental, Goodyear, Bridgeston, Pirelli, akik több márkát is birtokolnak, ezen felül léteznek az európai ember számára szinte ismeretlen távol-keleti gumi gyártók. Én úgy gondolom, nevenincs márkát óvatosan válasszon az ember fia, maximum, ha valami nagyon megbízható szerviz ajánlja és garanciát is vállalnák rá legalább két évig. De azért mégis megnyugtatóbb olyan téli gumit venni, amin pl. a Nokian téli gumi esetében örök garancia van. Ami azt jelenti teljes kopásáig garanciát vállal rá a forgalmazó.
Jó tudni, hogy a márkák bizonyos kategóriákba sorolhatók.
Vannak az úgynevezett prémium márkák, melyekre jellemző, hogy folyamatosan fejlesztik, újabb és újabb fejlesztésű téli autógumi mintázatokkal jelennek meg a piacon. Aki nagy teljesítményű, nagy értékű autóval közlekedik, ne spóroljon ezeken a téligumikon. Ezek például a fentebb feltüntetett márkák.
A minőségi kategóriás téli autógumik a gyártók másod élvonalbeli abroncsai. A fejlesztéseket ezeken a gumikon is megtalálhatjuk, jó ár-érték arány jellemzi őket.
A gazdaságos kategória a vékonyabb pénztárcák és idősebb járművek számára lett kitalálva. Így a téli gumi egyik autós számára sem elérhetetlen luxus.

Válasszunk tehát autónk és pénztárcánknak megfelelő téli gumit, azonban az sem mindegy honnan vásárolom, hol szereltetem fel!

Hol vásároljam meg a téli gumit és hol szereltessem fel?

A kóklerektől a jó Isten mentsen meg mindenkit! Járt már úgy valaki, hogy egy gumis „nagyon akciósan” eladott neki 4 gumit, aztán egy másik szervizben kiderült, hogy a mintázatok, de rosszabb esetben még a méret sem egyezik meg? Na, én már jártam így.
Azóta jól megnézem, hol vásárolok! Az a javaslatom, hogy olyan szervizben és webáruházban kell vásárolni és előbbiben szerelni, ahol tapasztaltak és képzettek a szervizben dolgozók, megbízhatóak és hozzáértők az értékesítők és inkább kicsit drágább legyen az áruk, de vállaljanak garanciát a munkájukra és a gumira is. Akciós áron kínálja minden gumis a téli autógumit minden szerviz télen, 500 Ft különbségért nem érdemes a minőségről és korrektségről lemondani.

A téligumi szerelése

Új téli gumi felszerelése előtt ellenőriztessük az autó futóművét, lengéscsillapítóját, és kormányművét. Ha rosszul van beállítva, a téligumi látja kárát. A téli gumiabroncsok felszerelését kizárólag szakműhelyben végeztessük! Amikor a gumicserét végzik, kérjük a szelepek cseréjét is. Hiszen nagyon fontos, hogy a gumiban megfelelő maradjon a nyomás használat közben is.

Téli gumi használat közben

Télen a téligumi, amely a jármű és az út közötti kapcsolatot biztosítja, a gépjármű egyik, ha nem a legfontosabb, biztonságot meghatározó alkatrésze. Mérettől, szerkezettől, teherbírástól, mintázati jellegtől függően szélsőséges út- és időjárási viszonyok között, változó járműsebesség és –terhelés mellet is biztosítja a jármű rakományának alátámasztását és továbbítását, az útegyenetlenségek kiegyenlítését, a vonó- és fékezőerő átvitelét, a haladási irány fenntartását, megváltoztatását. Néhány fontos tipp, hogy a téli gumi sokáig használható legyen és biztonságban tudjunk vele közlekedni.

Ellenőrizzük rendszeresen a téli gumi állapotát és futófelületi mintázatának magasságát, amelynek a hatósági előírások szerint a kopásjelző mintaárokban nyári gumi esetében minimum 1,6 mm-nek kell lennie, téli autógumi esetében 4 mm-ig javasolt, utána nyári gumiként elhasználható.

Javasolt a vízre felúszás (aquaplaning) elleni védelem, valamint a fékezési tulajdonságok megőrzése érdekében a téli gumikat már a minimális mintázati magasság elérése előtt új gumira cserélni!

A legtöbb és legagresszívebb külső hatásoknak téli időszakban vannak kitéve a gumiabroncsok. A hideg, a jeges hóbordákkal tűzdelt utak, a nem látható járdaszegélyek, a sós hólé mind, mind a téli gumi ellen dolgoznak. A gumiabroncs sérülése vagy öregedése idő előtt indokolttá teheti a cserét.
A kerekeket a nagyobb futásteljesítmény érdekében ajánlatos 10 000 km-enként megcserélni. A kerekek megcserélése a kerékhajtástól és a téli gumiabroncs kopásától függően eltérő lehet. Különös figyelmet igényelnek a meghatározott forgási irányú gumiabroncsok. A kerekek megcserélésekor ajánlott a keréktárcsák és téli gumik fokozott ellenőrzése, a kerekek kiegyensúlyozása.

Ne használjon nyári és téli gumit egyszerre autóján, mert teljesen másképp viselkednek.

Új téli gumiját hátra szereltesse.

Fordítsunk különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására, amely általában 0,2 bar-ral több kell, hogy legyen, mint az azonos méretű nyári abroncsé. Akár kisebb, akár nagyobb az abroncsokban uralkodó nyomás az előírtnál, drasztikusan csökken az abroncsok élettartama, a menetteljesítmények pedig jelentősen leromlanak.

Téli időszakban vegyük figyelembe a megváltozott hőmérsékleti és útviszonyokat! Ha kell, csökkentsük járművünk motorjának teljesítményét annyira, hogy másnap minden gond nélkül ismét útnak indulhassunk. A jó téli gumik mellé, a higgadt fej, az előretekintő gondolkodásmód is elengedhetetlen!